7 Strategier For Å Takle Korona-Angst

7 vitenskapsbaserte strategier for å takle coronavirus-angst

Slik takler du Korona-angst. Selv om det kan føles overveldende denne stressende Corona-virus situasjonen vi er i, kan du forhindre angsten fra å bli et problem i seg selv. Følg disse 7 strategiene for å komme deg bedre igjennom denne epidemien.

Slik takler du Korona-angst

1 – Øv på å tolerere usikkerhet

All den usikkerheten som kommer med Koronavirus epidemien, gjør oss utsatte for angst.

En studie under H1N1-pandemien i 2009 viste at personer som hadde vanskeligere med å akseptere usikkerheten i situasjonen, var mer sannsynlig å oppleve forhøyet angst.

Øv på å gradvis møte usikkerhet i dagliglivet ved å legge bak deg atferd som er sikkerhets søkende.

Begynn i det små: Ikke tekst vennen din umiddelbart neste gang du trenger svar på et spørsmål. Gå på tur uten å sjekke været på forhånd. Når du bygger og øker din toleranse for usikkerhet, kan du jobbe med å redusere antall ganger om dagen du sjekker online for oppdateringer om Korona utbruddet.

BEGRENS DITT DAGLIGE DIGITALE INNTAK.

Limit your daily digital intake

2 – Lær deg å takle angst – paradoksalt

Angsten stiger proporsjonalt med hvor mye man prøver å bli kvitt den. Eller som Carl Jung sa: «Det du motstår vedvarer.»

Kampen mot angst kan ta mange former. Folk kan prøve å distrahere seg selv ved å drikke, spise eller se på Netflix mer enn vanlig. De kan gjentatte ganger søke trygghet fra nære venner, familie eller helseeksperter. Eller de kan obsessivt sjekke nyhetsstrømmer, i håp om å roe ned angsten.

Selv om denne atferden kan hjelpe temporært, kan den gjøre angsten verre på lang sikt. Å fortrenge opplevelsen av angst slår nesten alltid tilbake.

Ikke la dine engstelige tanker, følelser og fysiske reaksjoner ta overhånd. Lær deg å akseptere angst som en integrert del av menneskets opplevelse.

Når du opplever bølger av korona-angst, legg merke til og beskriv opplevelsen for deg selv eller andre uten fordommer. Motstå trangen til å fortrenge eller berolige angsten din ved å obsessivt lese virusoppdateringer. Paradoksalt nok vil angst i øyeblikket føre til mindre angst over tid.

3 – Transcend existential anxiety

Står ens egen helse på spill, utløses frykten som ligger til grunn for all frykt: frykt for død.

Påminnelser om ens egen dødelighet, kan ha en uheldig effekt. Man kan bli oppslukt av helseangst og overfokusert på tegn på sykdom.

Forsøk å fokuser din tankegang på deg selv, dine mål her i livet enten det er spirituelle, forhold til dine nære eller dine ambisjoner. Ta tak i noe viktig som du har utsatt i årevis og ta ansvar for hvordan du lever livet ditt.

Å styre din tankegang mot det eksistensielle i livet, kan hjelpe deg langt i det å takle angst

DU ER STERKERE ENN DU TROR DU ER

Don’t underestimate human resilience

4 – Ikke undervurder din motstandsdyktighet

Mange bekymrer seg for hvordan man vil klare seg hvis viruset dukker opp i nærmiljøet, på jobb eller på skolen. Man bekymrer seg for hvordan en ville takle en karantene, en skole/barnehage stenging eller en tapt lønnsslipp. Menneskesinnet er god på å forutsi det verste.

Men forskning og erfaring viser at vi mennesker har en tendens til å overvurdere hvor dårlig vi vil bli påvirket av negative hendelser og undervurdere hvor godt vi vil takle og tilpasse oss nye vanskelige situasjoner.

Vær bevist på at du er mer motstandsdyktig enn du tror. Det kan hjelpe med å dempe angsten.

5 – Ikke gå i fellen med å overtenke

Koronavirus kan være farlig, med anslagsvis 1,4% til 2,3% dødsrate. Så alle bør være seriøse med å ta alle rimelige forholdsregler mot smitte.

Men vi bør også huske på at vi mennesker har en tendens til å overdrive faren for det ukjente sammenlignet med det vi allerede kjenner, som sesonginfluensa eller bilulykker. Konstant dekning av Koronaviruset på medier – bidrar til følelsen av fare, som fører til økt frykt og ytterligere opptrapping av opplevd angst og fare.

For å redusere angst, anbefales det å begrense din eksponeringen for Koronavirus nyheter til ca en halvtime per dag. Husk at vi blir mer engstelige når vi står overfor situasjoner som ikke har noen klar presedens. Angst på sin side får alt til å virke mer alvorlig.

Korona-angst
Don’t get sucked into overestimating the threat

6 – Ta bedre vare på deg selv

I denne globale epidemien med urolige tider vi er i, er det viktig å huske på de velprøvde angstforebyggende strategiene vi har.

  • Sørg for å få tilstrekkelig med søvn
  • Hold deg fysisk aktiv (gå turer ute i naturen)
  • Praktiser mindfulness
  • Bruk avslapningsteknikker når du er stresset.

Avslapningsteknikker er nyttig når hjernen arbeider på høygir, og stress og bekymringer tar for mye plass.

7 – Søk profesjonell hjelp hvis du trenger det

Personer som er spesielt utsatte for angst og angst relaterte lidelser, kan oppleve koronavirusepidemien som spesielt overveldende.

En konsekvens av dette kan være angstsymptomer som negativt påvirker ens prestasjonsevne på arbeidsplassen, pleie av nære relasjoner, sosialisering eller evnen til å ta vare på en selv og andre.

Hvis du kjenner deg igjen i dette, bør du ta oppsøke profesjonell help. Snakk med fastlegen din, eller oppsøke en psykolog.

Kognitiv atferdsterapi og i noen tilfeller medikamenter- gir normalt gode resultater med angstproblemer.

Annonse:

Tekst Terapi med Psykolog

Visste du at du kan tekste med psykologen så mye du vil helt ubegrenset?

Vil du vite mer? Si hei til oss på chatten.

Sist, men ikke minst…Husk!

Hindre spredning av Covid-19
Hindre spredning av Covid-19